четвъртък, 10 декември 2009 г.

Защо възниква диабета?

Колкото и елементарно да е зададен този въпрос, той все още няма еднозначен отговор. Смята се, че най-голямо значение имат генетичните фактори, които се унаследяват. Т.е. ако имате близък роднина болен от диабет, то е възможно и Вие да страдате от диабет на една по-късна възраст. Въпреки голямото значение на тези фактори, няма да ги разглеждам тъй като ние няма как да ги променим, защото сме такива каквито сме по отношение на генетиката! Но не и по отношение на диабета.
Защото в повечето случаи на това заболяване се касае за съчетание на генетични фактори и предразполагащи, които тласкат болния към захарна болест.
Затлъстяване. Най-сериозният рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания! Преди се гледаше бми, но сега нещата са различни - смята се, че основно диабетът се отключва при увеличаване на коремната обиколка повече от 94 см при мъжете и 84 см при жените. Крушовидната конструкция предразполага към диабет.
Алкохолизмът, придружаващи сърдечно съдови заболявания, тютюнопушенето, хиподинамията и хипокинезията (малкото движение), хиперхолестеролемия и др.

Няма коментари:

Публикуване на коментар