четвъртък, 17 декември 2009 г.

Язвите по краката увеличават фаталните инциденти при диабетици

Предишните язви по ходилото и краката могат значително да увеличат риска от смъртен изход при възрастни и стари пациенти, показва задълбочен анализ.
Норвежки изследователи са изследвали 155 индивида с диабет и диабетни язви на краката, сравнени с 1 339 пациенти с диабет, които не са страдали от язви на краката и 63 632 индивида, които не са болни от диабет. Хората в проучването са били проследени за 10 години, като се е следяла най-вече смъртността при тях. По време на този период 49 процента от индивидите с язви по долните крайници са загинали, в сравнение с 35,2% загинали, които са нямали язви по краката, но са били с диабет, и 10,5% починали без диабет.
Според анализа, който сравнява двете групи диабетици, хората с язви на краката имат 47 процента увеличена смъртност.

понеделник, 14 декември 2009 г.

Как емоциите влияят на диабет?

За разлика от повечето други хронични заболявания диабетът изисква голяма доза самодисциплина, която включва ежедневно следене на нивата на кръвна захар, правилен хранителен режим, физическа дейност, инсулинови инжекции и орални лекарства.
Учени от канадския университет на Регина (University of Regina) провеждат проучване на ролята на емоционалната нагласа на болния от диабет върху самодисциплината му.
Проучванията показват, че хората с диабет като група изпитват трудности да спазват всички назначени им препоръки и терапия. Диабетът е заболяване, което изисква голяма доза самодисциплина!
Съвсем скоро канадските учени ще разберат какъв ефект имат емоциите като безпокойство, депресия, отношение към заболяванията и вярвания върху хора, включени в различни планове на лечение на това коварно заболяване. По този начин ще се дадат главните насоки на ендокринолозите за подпомагане на процеса на лечение на диабет.

четвъртък, 10 декември 2009 г.

Защо възниква диабета?

Колкото и елементарно да е зададен този въпрос, той все още няма еднозначен отговор. Смята се, че най-голямо значение имат генетичните фактори, които се унаследяват. Т.е. ако имате близък роднина болен от диабет, то е възможно и Вие да страдате от диабет на една по-късна възраст. Въпреки голямото значение на тези фактори, няма да ги разглеждам тъй като ние няма как да ги променим, защото сме такива каквито сме по отношение на генетиката! Но не и по отношение на диабета.
Защото в повечето случаи на това заболяване се касае за съчетание на генетични фактори и предразполагащи, които тласкат болния към захарна болест.
Затлъстяване. Най-сериозният рисков фактор за диабет и сърдечно-съдови заболявания! Преди се гледаше бми, но сега нещата са различни - смята се, че основно диабетът се отключва при увеличаване на коремната обиколка повече от 94 см при мъжете и 84 см при жените. Крушовидната конструкция предразполага към диабет.
Алкохолизмът, придружаващи сърдечно съдови заболявания, тютюнопушенето, хиподинамията и хипокинезията (малкото движение), хиперхолестеролемия и др.